Lekcja dwudziesta pierwsza:

Sangria jest napojem alkoholowym. Najczęściej składa się z: czerwonego wina, poszatkowanych lub poplasterkowanych owoców, soku owocowego, miodu lub cukru i odrobiny rumu.

Składniki sangrii różnią się pomiędzy rejonami, szczególnie w stosunku do likierów, cynamonu i obecności lub braku wody sodowej.

Ważne jest przygotowanie sangrii na krótko przed jej spożyciem (w przeciwnym razie owoce zaczną fermentować). Łatwo jest się tego trzymać, jako że przygotowanie wymaga jedynie wymieszania zimnych już składników. Jest to też powodem, dla którego nie należy używać gotowej sangrii z butelek, a w żadnym razie z kartonika.

Posiadanie dobrego wina od początku jest ważne - w wielu przepisach wino jest składnikiem dominującym.

Z uwagi na dużą liczbę różnych przepisów (niektóre zawierają wina czerwone i białe), moc napoju różni się bardzo, nawet pomiędzy jednym barem a drugim.

W Hiszpanii sangrię serwuje się w całym kraju latem i przez cały rok w częściach wschodnich i południowych. W rejonie León serwuje się również w okresie Wielkiego Tygodnia (nazywa się ją w tym okresie „mata-judíos”).