La cocina. - Kuchnia.
En España la gente come bien. Los platos típicos son tortilla de patatas, paella y lentejas con chorizo. Los españoles usan poca mantequilla y grasa animal. Ellos comen mucho pescado y mariscos. Beben también mucho vino.
Słówka:
la gente - ludzie comer - jeść bien - dobrze típico - typowy la paella - danie z ryżu, warzyw, ryb i owoców morza las lentejas - soczewica con - z el chorizo - tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z czerwoną papryką w składzie usar - używać |
poco / poca - mało la mantequilla - masło la grasa - tłuszcz animal - zwierzęcy mucho / mucha - dużo el pescado - ryby (jako danie) los mariscos - owoce morza beber - pić también - też (w znaczeniu twierdzącym) el vino - wino |
Objaśnienia:
Odmiana czasowników (część II):Do koniugacji drugiej należą czasowniki kończące się na „-er”, na przykład: comer, beber. Odmiana czasowników tej koniugacji następuje poprzez zamiane końcówki -er z bezokolocznika na końcówki: -o, -es, -e, -emos, -éis, -en:
Yo bebo
Tú bebes
Él/Ella bebe
Nosotros/Nosotras bebemos
Vosotros/Vosotras bebéis
Ellos/Ellas beben
Rzeczownik „la gente”:
Jest to rzeczownik rodzaju żeńskiego, występuje zawsze w liczbie pojedyńczej. Oznacza on „ludzie”:
La gente en Polonia bebe mucha cerveza. - Ludzie w Polsce piją dużo piwa.
Określenie ilości:
Słówka „mucho” (dużo) i „poco” (mało) odmieniają się tak jak przymiotniki:
mucho vino - dużo wina
mucha suerte - dużo szczęścia
muchos amigos - dużo przyjaciół
muchas botellas - dużo butelek
Kulinarne:
Paella - danie popularne szczególnie na południu Hiszpanii. Jego podstawą jest ryż duszony razem z warzywami. Czasem w skład tego dania wchodzi też mięso, ale najczęsciej ryby i owoce morza (krewetki, małże, kałamarnice, osmiornice, itp...). Wszystkie składniki są duszone razem na patelni i podawane na dużym płaskim talerzu.
Lentejas con chorizo - czyli soczewica (łatwo można znaleźć ją w polskich sklepach) z kiełbaską chorizo. Chorizo to tradycyjna kiełbaska hiszpańska w której skład wchodzi suszona, czerwona papryka. Od niedawna można ją kupić w Polsce w niektórych sklepach mięsnych.
Autor: Leszek Sienkiewicz