Słówka po hiszpańsku – jedzenie. Odmiana czasowników w koniugacji drugiej

Dziś przed Tobą nauka bardzo praktycznego zagadnienia. Będziemy mówić o… daniach hiszpańskiej kuchni („kuchnia” to po hiszpańsku „la cocina”)! Hiszpańskie słówka związane z jedzeniem na pewno przydadzą Ci się podczas składania zamówienia w restauracji lub robienia zakupów.
Przy okazji poznasz także odmianę czasowników po hiszpańsku w kolejnej, drugiej koniugacji. Możemy Cię zapewnić, że jest równie łatwa, jak pierwsza!

Poniżej przeczytasz zapis nagrania i tłumaczenie hiszpańskich słówek związanych z jedzeniem (i nie tylko):

En España la gente come bien. Los platos típicos son tortilla de patatas, paella y lentejas con chorizo. Los españoles usan poca mantequilla y grasa animal. Ellos comen mucho pescado y mariscos. Beben también mucho vino.

Wyświetl tłumaczenie
Lekcja czwarta:
W Hiszpanii ludzie dobrze się odżywiają. Typowe dania to omlet ziemniaczany, paella i soczewica z chorizo. Hiszpanie używają niewielkiej ilości masła i tłuszczu zwierzęcego. Jedzą dużo ryb i skorupiaków. Piją też dużo wina.

Słówka:

  • la gente – ludzie
  • comer – jeść
  • bien – dobrze
  • típico – typowy
  • la paella – danie z ryżu, warzyw, ryb i owoców morza
  • las lentejas – soczewica
  • con – z
  • el chorizo – tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z czerwoną papryką w składzie
  • usar – używać
  • poco / poca – mało
  • la mantequilla – masło
  • la grasa – tłuszcz
  • animal – zwierzęcy
  • mucho / mucha – dużo
  • el pescado – ryby (jako danie)
  • los mariscos – owoce morza
  • beber – pić
  • también – też (w znaczeniu twierdzącym)
  • el vino – wino

Odmiana czasowników w hiszpańskim – druga koniugacja

Drugą koniugację czasowników w języku hiszpańskim rozpoznasz równie łatwo jak pierwszą. Wystarczy, że spojrzysz na końcówkę wyrazu – jeśli jest on zakończony na „-er”, to należy właśnie do drugiej koniugacji.
Odmiana czasowników w takim przypadku polega na zamianie końcówki „-er” z bezokolicznika na jedną z końcówek: -o, -es, -e, -emos, -éis, -en.

Można to wyjaśnić na przykładzie jednego z czasowników, które pojawiają się w dialogu – „beber”, czyli pić”:

Liczba pojedyncza:

    • Yo bebo – ja piję
    • bebes – ty pijesz
    • Él/Ella bebe – on/ona pije

Liczba mnoga:

    • Nosotros/Nosotras bebemos – my pijemy
    • Vosotros/Vosotras bebéis – wy pijecie
    • Ellos/Ellas beben – oni/one piją

Co oznacza „la gente” po hiszpańsku?

„La gente” to po hiszpańsku „ludzie”. To dość nietypowy rzeczownik, bo występuje nie w liczbie mnogiej (jak w języku polskim), ale zawsze w pojedynczej. Warto też zapamiętać, że jest rodzaju żeńskiego – jego rodzajnikiem jest  „una” lub „la”.

Przykład:
La gente en Polonia bebe mucha cerveza – Ludzie w Polsce piją dużo piwa

Jak powiedzieć „dużo” i „mało” po hiszpańsku? Odmiana „mucho” i „poco”

„Dużo” po hiszpańsku to „mucho”. „Mało” to „poco”. Te określenia ilości, w zależności od zdania, mogą mieć różną formę. „Mucho” i  „poco” odmieniają się jak przymiotniki, a ich rodzaj jest taki jak rodzaj rzeczownika, z którym się łączą.

Odmiana „mucho” po hiszpańsku – przykład:

    • mucho vino – dużo wina
    • mucha suerte – dużo szczęścia
    • muchos amigos – dużo przyjaciół
    • muchas botellas – dużo butelek

Odmiana „poco” po hiszpańsku:

    • poco vino – mało wina
    • poca suerte – mało szczęścia
    • pocos amigos – mało przyjaciół
    • pocas botellas – mało butelek

Kiedy powiedzieć „mucho”, a kiedy „muy”?

Oba słowa brzmią podobnie, ale różnica między „mucho” a „muy” jest bardzo ważna. „Muy” oznacza „bardzo” i łączy się z przysłówkami lub przymiotnikami. W odróżnieniu od „muchos” nie odmienia się.

Ciekawostki kulinarne: popularne hiszpańskie dania

Wiesz już, jak mówić o jedzeniu i piciu – słówka hiszpańskie z dialogu Ci w tym pomogą. Teraz dowiesz się, czym dokładnie są popularne dania, o których była mowa w nagraniu.

Paella to danie popularne szczególnie na południu Hiszpanii. Jego podstawą jest ryż duszony razem z warzywami. W składzie paelli może znajdować się także mięso, ale częściej są to ryby i owoce morza (krewetki, małże, kałamarnice, ośmiornice, itp.). Wszystkie składniki dusi się razem na patelni, a następnie podaje na dużym płaskim talerzu.

 Lentejas con chorizo to zielona soczewica z kiełbaską chorizo. Chorizo to tradycyjna kiełbaska hiszpańska, w której skład wchodzi suszona, czerwona papryka. Lentejas con chorizo możesz przygotować samodzielnie – kiełbaska chorizo coraz częściej pojawia się w polskich sklepach.

Znasz już dwa sposoby odmiany czasowników w hiszpańskim – koniugację pierwszą i drugą. To całkiem sporo! W tej lekcji poznałeś także przydatne zwroty: mucho, poco, muy oraz hiszpańskie słówka związane z jedzeniem. Na pewno skorzystasz nich w czasie podróży po Hiszpanii.